miercuri, 24 noiembrie 2010

Corectia gama

Gamma, este numele unei operatiuni neliniare folosit pentru a decoda cod si valorile luminantei sau tricromatice în video sau inca sisteme de imagine corectie Gamma este, in cel mai simplu cazuri, definit prin urmatoarea expresie putere de drept.: Corectia gama se foloseste în grafica si este o chestie care poate fi definita in mai multe feluri. In mod formal, este aplicarea unei functii de putere pe luminozitate. In mod intuitiv, este metoda de a creste sau a scadea luminozitatea aparenta a unei imagini.

Ce face corectia gama?

Prin corectie gama se înţelege aplicarea unei functii de forma urmatoare pe componenta de luminozitate a unei culori
f(x) = x^\gamma \!
unde x este luminozitatea normalizata (adica variaza intre 0 şi 1), iar γ este gama,

De ce avem nevoie de corectie gama?

Culmea e ca avem nevoie de corectie gama din mai multe motive separate. De fapt, in cea mai mare parte a timpului diversele corectii se anulează reciproc de la sine

Monitoarele cu tub catodic, atunci şi acum

Asadar, în cazul unui tub catodic, dacă aplicam tensiune proportională cu luminozitatea rezultatul va fi o imagine prea intunecată , trebuie să facem cumva sa corectam aceasta neliniaritate specifica tubului catodic. Hai sa vedem cum arată functia de proportionalitate dintre tensiune si luminozitate:

f_{catodic}(x) = x^{2,2} \!

Ce ar trebui sa facem pentru a transforma aceasta relaţie neliniara intr-una liniara, de forma corectat(x)=x? Păi cea mai simpla solutie ar fi să „hranim” functia fcatodic cu valori compensate de asa natura incat să obtinem functia liniara pe care ne-o dorim:

f_{corectat}(x) = f_{catodic}(x^\delta) = (x^\delta)^{2,2} = x^{\delta \cdot 2,2} \!

Dar de vreme ce dorim să obtinem fcorectat=x înseamnă ca

\delta \cdot 2,2 = 1, deci
\delta = \frac{1}{2,2} = 0,45

Cu alte cuvinte, pentru a obtine intensitate luminoasa liniara în cazul tubului catodic ar trebui sa aplicam o tensiune proportionala cu

f_{corectat}(x) = x^{0,45} \!
unde x este semnalul de intrare, proportional cu luminozitatea dorita

Sistemul vizual uman

Asadar nici sistemul nostru vizual nu reactioneaza liniar cu intensitatea luminoasa. Să fim oare atât de norocosi incat si sistemul nostru vizual să raspunda după o curba similara cu corecţia gama ex:
0 becuri ... nu vedem nimic
1 bec ... incomparabil mai bine fată de deasupra
2 becuri ... marginal mai bine fată de deasupra
3 becuri ... abia se simte diferenta fată de deasupra

Unde avem nevoie de corectii gama?

Toate sistemele curente de captură a imaginilor – camere foto, camere video, scannere –, toate se bazează pe componente electronice care în ultimă instantă transforma fotoni in electroni.Cu alte cuvinte, cu cat o componenta primeste mai mulţi fotoni, cu atât produce un semnal de iesire mai puternic.

Niciun comentariu: